website templates

Contractele salariatelor nu vor mai inceta automat daca acestea vor sa lucreze pana la 65 de ani 

Contractele salariatelor nu vor mai inceta automat daca acestea vor sa lucreze pana la 65 de ani 
Angajatorii nu vor mai putea sa constate incetarea automata a unui contract individual de munca atunci cand o salariata atinge varsta de pensionare si vechimea minima pentru pensionare, sunt de parere specialistii Deloitte. Interpretarea acestora este in legatura cu o decizie recenta a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care a stabilit ca femeilor trebuie sa li se dea sansa sa lucreze, daca vor, pana la 65 de ani. 
CCR a stabilit recent ca femeilor trebuie sa li se dea sansa sa lucreze pana la 65 de ani, daca vor acest lucru, nu doar pana la 63 de ani. Concret, decizia, care va deveni obligatorie de la momentul aparitiei sale in Monitorul Oficial, face referire la incetarea automata a contractului individual de munca la momentul atingerii varstei-standard de pensionare si a vechimii minime in munca.
Specialistii Deloitte Romania au informat, printr-o alerta remisa recent redactiei noastre, ca dupa aparitia deciziei in Monitor angajatorii nu vor mai putea sa constate incetarea automata a contractelor salariatelor, daca acestea vor sa lucreze pana la 65 de ani.
„Dupa data publicarii deciziei in Monitorul Oficial, angajatorii nu vor mai putea constata incetarea de drept a contractului individual de munca incheiat cu o salariata pe motivul indeplinirii de catre aceasta a varstei-standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, daca salariata respectiva solicita angajatorului continuarea raporturilor de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani”, scriu in alerta Florentina Munteanu, partner, si Gabriela Ilie, managing associate. 
Potrivit Codului muncii, unul dintre cazurile in care contractul de munca inceteaza de drept este atunci cand o persoana indeplineste varsta-standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pentru pensii. Practic, la data la care sunt indeplinite aceste doua conditii, contractul de munca inceteaza automat si angajatorul trebuie sa constate situatia prin emiterea unui act in acest sens.
Totusi, CCR spune ca femeile trebuie sa aiba varianta de a lucra pana la 65 de ani, la fel ca barbatii. Legea pensiilor stabileste actualmente ca femeile se pensioneaza la 63 de ani, in timp ce barbatii se pensioneaza la 65 de ani, aspect despre care Curtea spune ca este discriminatoriu.
„In concret si in acord cu practica constanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materie, Curtea Constitutionala a constatat ca incetarea de drept a contractului individual de munca la data indeplinirii conditiilor de varsta-standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, in masura in care varstele-standard de pensionare sunt diferite pentru femei si barbati, este susceptibila de a incalca atat principiul nediscriminarii pe criteriul sexului, cat si dreptul femeilor la munca”, explica specialistii Deloitte.
In prezent, cresterea varstei-standard de pensionare se face gradual, pe o perioada de mai multi ani. Daca la barbati deja s-a atins varsta-standard de pensionare de 65 de ani, la femei se va ajunge abia in 2030.
Atentie! Decizia CCR va produce efecte incepand cu data publicarii sale in Monitorul Oficial. Aceasta este una de interpretare, astfel ca prevederea analizata de judecatori va ramane in continuare in vigoare. 

Sursa: www.avocatnet.ro


INTERESATI DE O COLABORARE?

Contacteaza-ne pentru a afla mai multe detalii despre cum putem deveni parteneri

Adresa

Prelugirea Ghencea Nr.333
Bucuresti Romania
Telefon: 0745.094.211
Email: office@contacaruntu.ro